Αναρτήθηκε από: vlassisn | 09/11/2009

ΚΑΤΕΝΑΝΤΙ Ή ΠΛΗΣΙΟΝ; Παναγιώτη Υφαντή (Εν Πλώ, Ιανουάριος 2009).

Κατέναντι ή πλησίον

Αν κάποιος ξεκινήσει να διαβάζει τούτο το βιβλίο προσμένοντας την ελαφράδα και την γνώριμη συναρπαγή μιας εξωτερικής ταξιδιωτικής αφήγησης, είναι γραφτό να απογοητευτεί. Διότι το βιβλίο «Κατέναντι ή πλησίον» δεν είναι μια τυπική περίπτωση ταξιδιωτικού κειμένου, αν και έχει ως βασικό άξονά του την περιγραφή ενός ταξιδιού. Ο αναγνώστης αρκετά σύντομα διαπιστώνει πως το όντως περιγραφόμενο ταξίδι είναι εσωτερικό, για τούτο δεν είναι η περιγραφή των περιηγήσεων που τραβά την προσοχή του αναγνώστη αλλά η προσωπική «ματιά» του συγγραφέα – και σε αυτήν θα ήθελα να σταθώ.

Αυτή η «ματιά», το ύφος αν θες, της γραφής δεν με κέρδισε αμέσως. Οι πρώτες 20 σελίδες κύλησαν μέσα σε αισθήματα αμφιβολιών και καχυποψίας. Είχα την αίσθηση πως ο συγγραφέας κινδύνευε από ώρα σ’ ώρα να «πέσει» στον πειρασμό ενός ωραιοπαθούς ύφους, μιας ναρκισιστικής θέασης των πραγμάτων. Προοδευτικά, ωστόσο, αντιλήφθηκα πως οι φόβοι μου ήταν ανυπόστατοι: ο Υφαντής ξέρει να «βλέπει» και ξέρει να «πει» αυτό που βλέπει. Το πρώτο χάρισμα αφορά στην ικανότητα να εντοπίζεις την προσοχή στο ουσιώδες∙ το δεύτερο, στην δυνατότητα να διεισδύσεις σε αυτό ντύνοντάς το τα χρώματα της δικής σου εκφραστικής παλέτας. Έτσι, ο λόγος του κειμένου είναι πλούσιος σε απέριττες περιγραφές, εύστοχα διατυπωμένες παρατηρήσεις, γλαφυρές παρομοιώσεις, γοητευτικούς συνειρμούς. Με εντυπωσίασε η ποιότητα του λόγου αυτού του ανθρώπου – προδίδει σαφώς μια ιδιαίτερη προσωπική ευαισθησία αξιοπρόσεκτη όσο και δυσεύρετη σε καιρούς πλεονάσματος θλιβερών μετριοτήτων.

Πέρα απ΄αυτό, το κείμενο είναι μια άριστη εισαγωγή σε περιοχές που για τους περισσότερους δεν σημαίνουν τίποτα παραπάνω από «γυμνά ονόματα», αχνές αναμνήσεις απώτατου σχολικού παρελθόντος. Φαίνεται πως τα μέρη αυτά (Έβρος, Κων/πολη, Μικρά Ασία) έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και, ολοκληρώντας το βιβλίο, είχα την έντονη επιθυμία να τα επισκεφτώ!

Ποιος είναι ο Υφαντής; Δεν έχω ιδέα! Στο βιβλίο δεν υπάρχει η παραμικρή βιογραφική αναφορά στον άνδρα. Μια δεύτερη (ελάσσονος σημασίας) παράλειψη του βιβλίου είναι η ύπαρξη ενός χάρτη των περιοχών αυτών – νομίζω θα βοηθούσε να «περιηγηθεί» ευκολότερα ο αναγνώστης στα μέρη και να τα οριοθετήσει σαφέστερα μέσα του.

Χρήστος Μακρόπουλος


Responses

  1. Άγνωστε αναγνώστη, έστω και καθυστερημένα, σας ευχαριστώ για τα σχόλια. Η άγνοια για τον συγγραφέα, πέρα από τη εύστοχη επισήμανση της εκδοτικής παράλειψης, καθιστά τις παρατηρήσεις σας πιο αξιόπιστες και πειστικές. Για μιαν ιδέα πρβλ. την παρακείμενη ιστοσελίδα.

    Π.Αρ.Υ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: