Αναρτήθηκε από: vlassisn | 24/12/2009

Ο τρίτος χιμπατζής

Ο τρίτος χιμπατζής

Η χρονιά που σε λίγο τελειώνει,  ανάμεσα στα άλλα είχε χαρακτηρισθεί και «έτος Δαρβίνου» (200 χρόνια από τη γέννησή του αν δεν κάνω λάθος).  Κι ενώ ακόμα και τώρα μαίνεται μάχη ανά τον κόσμο για την εξελικτική θεωρία, κυκλοφορούν όλο και περισσότερα αξιόλογα βιβλία με θέμα ή με αφορμή την εξέλιξη.  Αν έπρεπε να συστήσω ένα που να αξίζει να διαβαστεί (και να είναι προσεγγίσιμο σε όλους), αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία το βιβλίο του Jared Diamond » Ο τρίτος χιμπαντζής»  από τις εκδόσεις Κάτοπτρο.  Έίναι ένα εξαιρετικό βιβλίο !!!

Με δυο λόγια, ο εξαιρετικός αυτός επιστήμονας περιγράφει τι είναι αυτό που έκανε τον άνθρωπο να φτάσει εδώ που έφτασε (τεχνολογία, τέχνη, γλώσσα, κλπ) ενώ ο πιο κοντινός του συγγενής, ο χιμπατζής δεν έφτασε. Πως δηλαδή, ενώ έχουμε κατά 98% κοινά γονίδια με τα δύο είδη χιμπατζήδων του σήμερα, έχουμε εξελιχθεί στο κυρίαρχο είδος.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν εξαίρετο συνδυασμό επιστημονικών δεδομένων, γλαφυρών περιγραφών και χιούμορ. Αυτό σε συνδυασμό με την πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία των επι μέρους κεφαλαίων (π.χ. εξελικτική ματιά στην σεξουαλικότητα, στις φυλετικές διαφορές, στην τέχνη, στην γλώσσα κλπ) καθιστά τον «Τρίτο χιμπαντζή» ένα απολαυστικό βιβλίο. Ο αναγνώστης θα αποκτήσει πολλές γνώσεις, θα διασκεδάσει και θα προβληματιστεί συνάμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό ήταν το πρώτο του J. Diamond, το οποίο τώρα ξαναδουλεμένο επανακυκλοφορεί.  Ως πρώτο βιβλίο περιέχει και τις βασικές ιδέες του συυγραφέα για θέματα που αργότερα έγιναν αυτούσια βιβλία. Ίσως το καλύτερο από αυτά να είναι το «Όπλα, μικρόβια και ατσάλι» (εκδόσεις Κάτοπτρο) που είναι και το πιο γνωστό / με τη μεγαλύτερη επηροή βιβλίο του Diamond.  Αλλά για τα «Όπλα …» ίσως επανέλθω σε άλλο post !

Βλάσης Νικολαίδης.


Σχόλια

  1. […] Ο τρίτος χιμπατζής December 2009 5 […]

  2. […] τον Diamond και τον τρίτο του Χιμπατζή περάσαμε στον Καστοριάδη. Πριν ήμασταν στον Νίτσε, πιο […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες