Αναρτήθηκε από: vlassisn | 05/03/2010

Logicomix

Από τον: Β. Ν.

 Προβληματίστηκα αρκετά σχετικά με το τι να γράψω για το Logicomix (Εκδόσεις Ίκαρος). Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι είναι νομίζω ένα βιβλίο ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις, ένα βιβλίο με πολλά «επίπεδα».  Σε ένα πρώτο επίπεδο έχουμε μια «βιογραφία» του μεγάλου φιλοσόφου, μαθηματικού και λογικιστή, Μπ. Ράσσελ, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο (Μεγάλος Πόλεμος, μεσοπόλεμος, άνοδος των Ναζί, κλπ).

Σε ένα άλλο επίπεδο η ζωή του Ράσσελ, χρησιμοποιείται ως καμβάς, ως κεντρικός άξονας για την αφήγηση της μεγάλης περιπέτειας των μαθηματικών και της λογικής στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.  Έτσι παρελαύνουν από τις σελίδες του Logicomix, ο Γκέντελ, ο Πουανκαρέ, ο Βιτγκενστάιν, ο Τούρινγκ κ.α. και οι αγωνιώδεις προσπάθειες τους (που οδηγούν ενίοτε και στην τρέλλα) να αναμετρηθούν με τα μαθηματικά και τη λογική.

Και σε ένα ακόμα επίπεδο, το βιβλίο είναι αυτο-αναφορικό: δηλαδή στις σελίδες του comix θα βρει κανείς τους συγγραφείς ως «ήρωες» – πρόσωπα της υπόθεσης να μιλάνε και να γράφουν το Logicomix !

Κάτι που προσθέτει στο πολυ-επίπεδο του βιβλίου, είναι σίγουρα και ο τρόπος του, η «γλώσσα» του.  ΄Δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα, δεν είναι κλασικό comix, δεν είναι μόνο μια εκλαϊκευση της επιστήμης, ούτε όμως και κάτι σαν μια νέα έκδοση «κλασικών εικονογραφημένων».  Είναι ίσως λίγο από όλα αυτά και κάτι πέρα από αυτά, δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς.

Πάντως η αίσθησή μου είναι πως πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον είδος «γραφής» και «γλώσσας», που θα άξιζε να συνεχιστεί (θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε από τους δημιουργούς του Logicomix και άλλα βιβλία, π.χ. για την ζωή κάποιου μεγάλου κλασικού μαθηματικού).

Τα παραπάνω νομίζω αρκούν για να κάνουν το Logicomix ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Η πολύ καλή εικονογράφηση / comix, καθώς και το πολύ καλοδουλεμένο «σενάριο» γύρω από τον βασικό άξονα το κάνουν και εξαιρετικά απολαυστικό ! Αν εντόπισα κάποια αδυναμία, αυτή θα έλεγα ότι είναι η σχετικά φτωχή μυθιστορηματική δομή του Logicomix. Νομίζω ότι (συνειδητά ίσως) δόθηκε έμφαση σε άλλα στοιχεία.

Εν τέλει: διάβάστε το Logicomix, θα το χαρείτε. Και μια συμβουλή: διαβάστε το και μια δεύτερη φορά, αφότου διαβάσετε και τα σχόλια και το γλωσσάρι στο τέλος.  

ΥΓ: Αν σας ενδιαφέρει η εποχή του μεσοπολέμου και οι επιστημονικέςκαι φιλοσοφικές αναζητήσεις, διαβάστε οπωσδήποτε και την «Οργή του Βίτγκενστάϊν» (εκδόσεις Πατάκη), όπου ο Ράσσελ είναι και πάλι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: