Αναρτήθηκε από: vlassisn | 18/12/2010

Αθηνά Κακούρη: «Ξιφίρ Φαλέρ»

Ξιφίρ Φαλέρ, Αθηνά Κακούρη

Αυτό ήταν το τέταρτο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη που διάβασα κι ήταν ένα από τα βιβλία που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω, καθώς όλα της τα προηγούμενα με είχαν γοητεύσει. Το συγκεκριμένο βιβλίο, ανταποκρίθηκε (και αυτό) στις προσδοκίες που είχα και για το λόγο αυτό το συνιστώ ως ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα.

 Η Κακούρη ξεκίνησε να γράφει κυρίως αστυνομικά έργα και μόνο τα τελευταία χρόνια πέρασε σε μυθιστορήματα που έχουν στενή σχέση με την ιστορία της Ελλάδας του 19ου και (των αρχών) του 20ου αιώνα. Και κάθε φορά αναπαριστά με ζωντάνια ζωγραφικού πίνακα την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Η ζωντάνια βέβαια αυτή, αποτελεί προϊόν της εργώδους έρευνας που κάνει η συγγραφέας σε πρωτογενείς πηγές αρχειακού υλικού. Αυτή τη φορά ο καμβάς στον οποίο ζωγραφίζει είναι η Αθήνα λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία εποχή, η οποία για να είμαι ειλικρινής μου είναι αρκετά άγνωστη και η οποία ζωντανεύει (και αυτή τη φορά) εκπληκτικά μέσα από την γραφίδα της συγγραφέως. Η πανέμορφη απεικόνιση της εποχής αυτής αποτελεί άθλο μεγαλύτερο από άλλες φορές, γιατί όπως ομολογεί η Κακούρη είναι αρκετά λίγα τα δημοσιευμένα κείμενα και οι πηγές για τα γεγονότα που εξιστορεί. Γεγονότα όπως η στάση της Ελλάδος έναντι των εμπλεκομένων μερών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δράση των μυστικών υπηρεσιών των ξένων δυνάμεων στην Ελλάδα, ο ρόλος του Τύπου, η αστική κοινωνία και η πόλη των Αθηνών κλπ.

 Τα παραπάνω λοιπόν αποτελούν το φόντο στο οποίο δρουν οι ήρωες της συγγραφέως. Τους οποίους ήρωες, με εφόδιο τις μανιέρες που κατέχει εξαιρετικά από το αστυνομικό διήγημα η Κακούρη, χορογραφεί και κατευθύνει με μοναδικό τρόπο, παίζοντας πανέξυπνα και με τον αναγνώστη. Η συγγραφέας δεν σε αφήνει να καταλάβεις ποια θα είναι η μοίρα των ηρώων ή πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα μέχρι και την τελευταία (κυριολεκτικά) παράγραφο.

 Αν η εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής για την οποία γράφει και η χρήση των τρόπων του αστυνομικού διηγήματος αποτελούν κοινά γνωρίσματα των βιβλίων της Κακούρη, υπάρχει και μια διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα (π.χ. με τη «Θέκλη»): αυτό είναι πιο ανάλαφρο, πιο «σαμπανιζέ», είναι σαν να παρακολουθείς μια νόστιμη και χαριτωμένη χορογραφία. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου αίσθηση και νομίζω ότι αυτή η «ελαφρότητα», η οποία προσδίδει ένα πολύ δροσερό και όμορφο χαρακτήρα στο βιβλίο, έχει γίνει σκόπιμα από την συγγραφέα.

 Συνοψίζοντας λοιπόν, το «Ξιφίρ Φαλέρ» είναι ένα βιβλίο γεμάτο ιστορία, έξυπνη πλοκή, γραμμένο σε γλώσσα όμορφη με πληθώρα χαρακτήρων που στροβιλίζονται γύρω από τα πάθη της Αθήνας του 1916. Με λίγα λόγια, ένα πολύ όμορφο ανάγνωσμα για τις γιορτές που πλησιάζουν !   

(Αθηνά Κακούρη, «Ξιφίρ Φαλέρ», Εκδόσεις Καστανιώτη)

Β. Νικολαίδης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: